Wel eens gehoord van tekenanalyse? 

Met tekenen richt je de aandacht naar binnen. 

Je verbeeldt een stukje van jouw persoonlijke verhaal. 

Al kijkend en sprekend over de tekening, krijg je inzicht in onbewuste associaties, in overtuigingen, in verlangens, in angsten. 

Als tekentherapeute wil ik je graag begeleiden om verbinding met je zelf te leggen. Soms is het gemakkelijker om bij je gevoel te komen zonder het gebruik van woorden. Bewustwording biedt je inzicht en verrijking. 

Immers, het meest kostbare wat je hebt, ben je zelf. 

En,
hoe is het met jou?

Therapie kun je inzetten als je het gevoel hebt vast te zitten. Als je het gevoel hebt de verbinding met jezelf kwijt te zijn, verdwaald te zijn in eigen gedachtes of beperkt door patronen die je hebt aangeleerd. 

Je wilt graag leren begrijpen hoe je anders om kunt gaan met jezelf en met de ander. 

Tekenanalyse kan je helpen om onverwerkte ervaringen en onderdrukte gevoelens bewust te maken en er beweging in aan te brengen. De manier waarop jij reageert op jouw omgeving is vaak het resultaat van vroegere ervaringen. Je geeft bewuste en onbewuste betekenis aan deze ervaringen en past je zoveel mogelijk aan in de omgeving. Hoe kun je anders omgaan met jezelf? 

De cliënt wordt gevraagd uit de fasen van zijn leven een beeld te kiezen en te tekenen. Je maakt verschillende tekeningen waarbij de voorgeschiedenis zichtbaar wordt. 

In tekeningen van concrete situaties en tekeningen van metaforen kunnen ervaringen en gevoelens aan het papier worden toevertrouwd. Wat niet verteld kan worden, kan vaak wel in een tekening worden uitgedrukt. 

De getekende ervaring geeft inzicht in jouw belevingswereld en vertelt waar het op dit moment om gaat. Het beeld is jouw subjectieve beleving van de werkelijkheid. 

In het gesprek vertalen we samen het getekende beeld. 

En nogmaals, tekenervaring is niet nodig. 

Hoe goed ken jij jezelf?

Ellen Brouwer

Analytisch tekentherapeut

ellenbrouwer@me.com

06-13677265

 

Monnickendammerrijweg 54

1252PN, ILPENDAM

Vereniging tekentaal nr: 2017465

PPCH-geregistreerd 

RBCZ-geregistreerd 

SCAG-geregistreerd

AGB-code: 90107185 

KvK 6062483